Benji

Le Quang Huy, Benji 1997. december 9-én született Budapesten. A fiatal vietnámi származású zenész, énekes kilenc éves kora óta tenor kürtözik, tíz éves kora óta zongorázik és tizenkét éves kora óta gitározik. Az énekléssel a hangszerek mellett hobbiként kezdett el foglalkozni, de idővel egyre többen biztatták, hogy fordítson több időt az éneklésre.

Számos énekverseny első és dobogós helyezése után Benji 2014-ben jelentkezett az X-Faktor-ba. A “mentorok házáig” menetelő énekest a “Fiúk” kategória mentora, Alföldi Róbert először nem válogatta be csapatába, így Benji nem juthatott be a legjobb tizenkettő közé. Egy újításnak köszönhetően azonban a mentorok kategóriánként kiválaszthattak plusz egy főt, akik közül a nézők szavazhatták meg ki kerüljön tizenharmadik versenyzőként a műsorba. Alföldi Róbert Benjinek adott új esélyt, a nézők pedig beszavazták őt az évad legjobbjai közé. Az akkor még csak tizenhat éves énekes egészen a fináléig menetelt és harmadik helyezést elérve egyben ő lett a széria legjobb férfi előadója.

Benji 2015 júniusában jelentette meg első kislemezét, melyen a bemutatkozó dala angolul, magyarul és Dj Newik remixében szerepelt. A remix változathoz készült első videoklip gyorsan sokak kedvence lett. Itt megtekintheted: https://youtu.be/oS-i1PTdrac

A fiatal énekes 2015 novemberében nevezett az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójába ahol dala „Kötéltánc” címmel a legjobb 30-ba jutott. Benji ezzel lehetőséget kapott, hogy megméresse dalát a Duna Tv „A Dal 2016” című műsorában .

Dalok:
– KÖTÉLTÁNC [A Dal 2016] / 2016. január
(szerzők: Pál Benjámin – Hujber Szabolcs, Máté Gyárfás)
– ATMOSPHERE / 2015. június
(szerzők: Máté Gyárfás, Pál Benjámin – Johnny K Palmer)
– AZ ÉLET SZÉP / 2015. június
(szerzők: Máté Gyárfás, Pál Benjámin – Lombos Márton)

Díjak:
A Dal – A 2016-os Eurovíziós dalválasztó legjobb 30-ba jutott „Kötéltánc” című dal előadója.
X-Faktor – Harmadik helyezett, Legjobb férfi előadó / 2014.
Arany Violin Énekverseny – Első helyezett / 2014.
Dunakanyar Hangja – Első helyezett / 2013.
Asian Voice Énekverseny – Harmadik helyzet / 2012.

Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola:
Hubay Jenő Fesztivál (zongora) – Nívó-díj / 2013.
Hubay Jenő Rézfúvós verseny (tenorkürt) – Év rézfúvósa / 2011.
Hubay Jenő Rézfúvós verseny (tenorkürt) – Első helyezett / 2011.
Hubay Jenő Szolfézsverseny – Első helyezett / 2009.

Zenei tanulmányok:
2008-tól: gitár
2007-tól: zongora
2006-2013: tenorkürt