Karda Beáta

Karda Beáta 1950. szeptember 4-én született Győrben. Családjától nem állt távol a muzsika, hiszen zenészcsalád sarja. Édesapja, Karda Tibor zongorista, aki a Fészek Klub igazi fénykorában hosszú éveken át a hely meghatározó egyénisége volt.

Zenei tanulmányait a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójában végezte. A zongora és a hangképzés mellett a jazz-balettet és a modern akrobatikát is kitanulta, ezzel fejlesztve színpadi mozgáskultúráját.

1967-ben kezdte el énekesi pályát. 1968-ban indult a Táncdalfesztiválon, még mint gimnazista elénekelte a “Csuda jó fej” című dalt.

A magyar könnyűzenei életbe az 1970-es évek elején került be. Szigeti Edit a General együttes gitáros- zeneszerzője, Papp Imre a Gemini együttes frontembere és énekes-zeneszerzője segítették pályafutásában. A népszerű Piramis (együttes) zeneszerzőit is ki kell emelni: Gallai Péter, Révész Sándor, Som Lajos. Méhes Györgynek köszönheti magyar és külföldi fesztivál díjait. A szövegírók közül említésre méltó Bradányi Iván és Nagy István.

1973-1974-ig külföldön zenélt. “Beata and the Piramis” névvel Németországban és Svájcban vendégszerepelt. 1978-tól kezdődően 10 éven át (1988) volt visszatérő meghívott előadó a berlini Frierich-Stadt-Palace-ban, ahol osztatlan sikerrel adta elő a legismertebb német szövegírók és zeneszerzők számait, illetve készítette el világslágerek német változatait is.

Pályája alatt számos kislemezt jelentettet meg, ezek közül is szívéhez legközelebb a Szigeti Ferenc által jegyzett „Hogyha bekopog egy délután” 1994-ben a Könyörgés a kedvesemért című Méhes György által írt dallal megjelent egy MAX-i CD-je. 1994-ben mutattak be róla egy 30 perces pályamunkát.

1995-ben jelent meg a “Boldog karácsonyt a világnak” című lemeze, amely jelentős példányszámban külföldre is eljutott.

Az igazi meglepetést 2002-ben okozta, azzal, amikor a tőle eddigi megszokott zenei “világán” túl kipróbálta magát a mai divatos zenével. Megjelent új külsővel, új fazonnal, új stílussal a NOX (együttes) és a ROMANTIC együttes fiatal zeneszerző párosától komponálta az Újjászületés című lemezét, amely a keresztségben a Karda Bea – B52 nevet kapta.

2004 óta már több helyen működik Karda Beáta Énekstúdió Budapesten, ahol a hangképzés és a megfelelő színpadi mozgás mellett a különböző zenei műfajok előadásmódjára is nagy hangsúlyt fektetnek az oktatók. Az újonnan felfedezett tehetségeknek az énekesnő fellépési lehetőséget is biztosít, s a későbbiekben is figyelemmel kíséri zenei életüket.

Nevét és hangját adta Varannai István remekre sikeredett két új dalával az “Öleld a szívedhez a világot” című, gyermekekkel közösen megjelenő albumon. Műsoraiban hallható a “Mi az, ami kell nekünk” és az “Így élek én” című szerzemény, attól a zeneszerzőtől aki a mai napig méltán nagy sláger “Gondolsz-e majd még rám” című dalt írta.